Op een mooie, zonnige avond begin juni verzamelde een groep geïnteresseerden zich bij het Biologisch dynamisch landbouwbedrijf Overesch aan de Hondemotsweg in Raalte. Het was voor sommigen even zoeken, ook voor mij dus (bordje met pijl gemist...).
Jan Overesch en zijn vrouw hebben met hun zoon een maatschap. We werden in de skybox voorzien van koffie en thee en hadden een mooi uitzicht op de varkens die zich, waarschijnlijk vanwege de warmte, behoorlijk rustig hielden.

Jan vertelde dat het bedrijf tot 1994 gangbaar produceerde, daarna overstapte op biologisch en nog wat later, in 2008, biologisch dynamisch werd. Het is een gemengd bedrijf met 115 zeugen, 800 vleesvarkens, 25 zoogkoeien en verschillende soorten akkerbouw en groenteteelt. Ze hebben 150 hectare grond in gebruik, waarvan 30 hectare eigen grond en de rest wordt gepacht van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.

Arbeidsvreugde
De reden voor de overstap van gangbaar naar biologisch was dat het bedrijf voor hen te afhankelijk werd van giftige bestrijdingsmiddelen en genetische manipulatie. Voeg daarbij dat ze het welzijn van mens, dier en milieu hoog in het vaandel hebben en het is een logische stap geweest waar ze tot op de dag van vandaag geen spijt van hebben. De hogere arbeidsvreugde die daarmee gepaard gaat, is een groot goed.

Agrarisch natuurbeheer
Jan Overesch vertelde dat ze samenwerken met natuurorganisaties en veel aan agrarisch natuurbeheer doen en dat onkruidbestrijding gebeurt met eggen en schoffelen. Maar omdat de tijd bij de maatschap Overesch ook niet heeft stilgestaan, gebeurt dat niet meer met de hand of met paard en wagen, maar met geavanceerde, enorme machines, die op alle mogelijke manieren afgesteld kunnen worden.

Biologisch dynamisch landbouwbedrijf de machine

Schooltuin
Onder het motto: wie de jeugd heeft, heeft de toekomst is er al tien jaar een schooltuin die wordt onderhouden door leerlingen van groep zes. Het is gebleken dat kinderen die actief zijn in een schooltuin thuis meer groente eten.

Biologisch dynamisch landbouwbedrijf  toelichting op het land 01

Bewondering
Na de presentatie was er een excursie over het terrein. De gigantische machines konden op bewondering van voornamelijk mannen rekenen, de meeste vrouwen waren meer geïnteresseerd in de varkens en biggetjes. De drachtige zeugen konden lekker rondlopen in een weiland en een modderbad nemen. En de zeugen die al biggen hadden, lagen niet in zo’n afschuwelijke stalen constructie waarin ze geen enkele bewegingsvrijheid hebben, maar konden met kroost en al naar buiten als ze dat wilden.

Biologisch dynamisch landbouwbedrijf  loslopende varkens

Volwaardige winkel
Na afloop van de excursie deden Jan en zijn vrouw speciaal voor ons de winkel nog open. Geen winkeltje met alleen wat producten van eigen erf, maar een volwaardige biologische winkel waar door de meeste deelnemers volop gewinkeld werd.

Als je naar het enthousiaste verhaal van Jan geluisterd hebt, wil je eigenlijk alleen nog maar biologische producten eten! Beter voor mens, dier en milieu.

Dook van Gils
Juni 2023